Patronatul Local al Întreprinderile Mici și Mijlocii Plimm Calafat a organizat în perioda 07-09 mai 2019 un antrenament militar în cadrul proiectului „Amintiți-vă de război, apreciați libertatea” finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria.
Acest eveniment a avut loc în sala de ședințe a Casei Culturale Calafat, Monumentul Războiului Independenței „1877-1878” și Centrul Municipiului Calafat și a fost adresat tinerilor / elevilor, părților interesate locale și beneficiarilor proiectului.
Membrii echipei prezenți la întâlnirea de la Beneficiarul Lider , Agenția pentru Dezvoltare Regională și Centrul de Afaceri (ARDBC) Vidin a fost domnul Eftim Stefanov – președinte și doamna Petya Voyceva.
De la Beneficiarul 2, Patronatul Local al Întreprinderile Mici și Mijlocii (Plimm) Calafat a participat domnul Ionel Dumitrescu – președinte, domnul Alin Dumbrăvea – coordonator de proiect și doamna Marilena Baciu-contabil.
Lector / FORMATOR al pregătirii militare a fost președintele Asociației de TradițiI Ostăsesti din „București” – Emil Boboescu. Experți în reconstrucții istorice și colectionari de arme vechi – Ligian Tudoriu și Căludiu Vulpan. Asociația Tradiții Ostăşeşti „București” este o asociație cu activitatein domeniul cultural și educațional, care are ca scop păstrarea vie a memoriei istorice și a patriotismului și are, de asemenea, o experiență remarcabilă în organizarea reconstructiilor istorice. Interpretul/traducator pentru eveniment a fost domnul Borislav Mitrashkov. Au fost invitați și reprezentanții Asociației Militare „Bdintsi” din Vidin și Sofia.
Ordinea de zi a reuniunii a fost următoarea:
Prima zi: 07.05.2019
În conformitate cu punctul unu din ordinea de zi, domnul Alin Dumbravea, coordonatorul de proiect al Asociației Patronilor Locali pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii Calafat a avut discursul de bun venit.
După discursul de bun venit, domnul Alin Dumbravea i-a prezentat pe reprezentanții beneficiarilor de proiect, a initatilor și celorlalți participanți la eveniment. În acest moment a l întâlnirii, fiecare reprezentant al beneficiarilor proiectului și-a prezentat rolul în proiect.
În conformitate cu punctul doi din ordinea de zi, domnul Alin Dumbrăvea a făcut o prezentare a proiectului, incluzând obiective, obiective, grupuri țintă din zona transfrontalieră, rezultatele așteptate ale proiectului și, de asemenea, o descriere a activităților proiectului în română și bulgară latură.
De asemenea, el a subliniat importanța dezvoltării acestui tip de proiect în zona transfrontalieră, care are ca scop crearea și promovarea unui produs turistic reprezentativ pentru zona transfrontalieră Calafat – Vidin, prin aducerea la viață a atmosferei din 1877-1878. Bătălii de război și inaugurarea unui eveniment, „Calafat și Vidin în perioada 1877-1878”, cu rezonanță transfrontalieră. O altă provocare majoră este implicarea elevilor tineri în reconstrucția acestei bătălii prin antrenamentele militare, punându-i în contact direct cu o ținută militară și viața de zi cu zi militară pentru epoca istorică corespunzătoare.
Dna Petya Voyceva subliniind impactul acestui proiect în zona transfrontalieră, prin atmosferă epocală și istorică creată prin articole originale sau uniforme și echipamente fabricate incluzând arme tăiate și replici cu arme de foc, în concordanță cu elementele istorice originale, pentru perioada comemorată. După aceste discuții, fiecare copil a primit unifom-ul militar, completat echipat
Evenimentul a continuat cu prezentarea lectorului, domnul Emil Bobescu reprezentant al Asociației Tradiției Ostasesti, care are o scurtă descriere a următoarelor elemente ale programului zilei, care va include reconstrucția bătăliei „Revenirea”.
Pentru a introduce elevii în atmosfera istorică, prezentarea a continuat cu explicații cu privire la strategia militară folosită în perioada 1877-1878, de armata română în războiul de independență. După această scurtă prezentare, studenții merg pe terenul / locul de reconstructie a scenelor de lupta , pregătit deja de echipa de proiect cu sprijinul autorităților locale.
Apoi au fost prezentate informații despre numărul de combatanți, cum au fost plasați pe câmpul de luptă și strategia de luptă adoptată. Pe întreaga perioadă de prezentare, copiii au fost atenți, interactivi și implicați în prezentare.
Studenții repetă scenariul care include mișcarea trupelor, manipularea armelor și tactica de atac. Fiecare participant a primit sarcini și roluri diferite în reconstrucția bătăliei.
După pauză de cafea / hidratare, antrenamentul a continuat cu noul exercițiu militar, copiii repetă primul atac care se încheie cu primul pas al scenariului, cucerirea primei redute. Participanții au fost implicați în schimbarea ideilor, au sesiuni de întrebări cu privire la unele aspecte ale strategiei militare utilizate în acea perioadă și, de asemenea, își îmbunătățesc abilitățile militare prin repetarea mișcărilor sub îndrumarea strictă a antrenorului militar Claudiu Vulpan.
Am menționat faptul că numărul de participanți a fost mai mare și pentru asta reprezentanții Asociației Militare de Soldat au lucrat / instruit în trei echipe copiii, având și sprijinul domnului Ligian Tudoroiu și sprijinul lui Ivo Ivanov, șeful organizației Bdintsi din Vidin.
După pauză de prânz, antrenamentul a continuat cu noul pas al scenariului cucerirea celei de-a doua reduta, exercițiul „episodul Marita”, strategia de artilerie a operațiilor militare de la 1877 . Reprezentanții furnizorului „Poveste cu Cai” au dat sfaturi copiilor cu privire la echipamentul pirotehnic și, de asemenea, îi conduc pe copii în teatrul de luptă în zonele sigure. Toate mișcările și tactica se repetă de mai multe ori.
A doua zi: 08.05.2019
Evenimentul începe cu o scurtă trecerein revista a elementelor din prima zi și după aceea copiii repetă toți pașii și mișcările făcute pentru cucerirea primei redute. După pauză de cafea, pregătirea militară a continuat cu prezentarea scenariului legat de cucerirea celei de-a doua redută.
Elevi au primit informații cu privire la pozitia tunurilor în teren, mișcarea acestor tunuri și, de asemenea, cu ajutorul echipei de pirothenisiti s+a efectuat marcarea locurilor unde vor fi efectele de impact la sol. Copiii sunt instruiți să evite acest efect de impact la sol, să rămână în zona sigură și să fie atenți la manipularea armelor. În a doua zi a antrenamentului au fost utilizate materiale pirotehnice (gloanțe oarbe,focuri de armă, efect de impact la sol și, de asemenea, mașini de fum) pentru fiecare dintre aceste elemente, copiii au primit informații și au fost instruiți.
După pauza de prânz s-a repetat mișcarea învățată a scenariului de luptă începând cu cucerirea primei și a doua redute, inclusiv și „episodul Marita”. După mai multe repetări, copiii iau o pauză de cafea.
Pregătirea a continuat cu faza finală a bătăliei cucerirea redutue final și capitularea turcească și predarea sabiei reprezentantului armatei române.
Actorii implicați în toate acele acțiuni au oferit acestui eveniment o contribuție importantă și relevantă și siguranța copiilor în acțiune.
A treia zi: 09.05.2019
A treia zi a început cu o întâlnire tehnică la care participanții implicați în reconstrucția bătăliei au primit informațiile finale și au fost organizate și distribuite pe câmpul de luptă de acțiune.
Pe parcursul a mai mult de o oră și jumătate au fost instruiți și au repetat toate tehnicile învățate în cele două zile de antrenament. Participanții au pus în scenă toată acțiunea de luptă și au continuat să repete mișcările și acțiunile scenariului.
După pauză de cafea, studenții, reprezentanții Asociației de Tradiție Ostăşeşti și Asociația Bdintsi precum și actorii furnizorului „Poveste cu Cai” au participat în Piața Centrală a orașului la parada militară. După parada militară, studenții au pus în scenă un episod legat de aspectul vieții turcești și românești întâlnite în acea perioadă, „episodul Marita” și episodul prizonierului român.
După pauză de prânz, evenimentul a continuat în zona Monumentului Independenței 1877-1878 cu reconstrucția bătăliei în urma scenariului repetat de-a lungul a trei zile de pregătire militară. La evenimentul final au participat și reprezentanții autorităților locale și județene, reprezentanții M.A.P.N și reprezentanții secretarului de stat.
Evenimentul a fost închis de președintele LEASME Calafat, domnul Ionel Dumitrescu prin discursul de mulțumire, adresat tuturor participanților implicați în acest eveniment.