“Workshop cu tematica istorică şi militară” adresat copiilor din liceele din Judeţul Dolj si Distirctul Vidin, eveniment organizat in data de 30-31 Martie 2019 în incinta Casei de Cultură a Municipiului Calafat (Sala Marin Sorescu) situată în strada A.I.Cuza, nr. 34.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a 30 de elevi ai Colegiului Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova, precum si a celor 30 de elevi din şcolile din Vidin. Prestatorul “ Aociatia Tradiţii Ostasesti ” a furnizat serviciile de formare/ lector (8 ore/zi) prin persoana desemnată/delegată, dl. Dr. Istoric Emil Boboescu cu urmatoarea tematică:
– Prezentarea teoretică (prelegere) și prezentarea practică (pe teren) a cauzelor și aspectelor pregătirii pentru operațiunile militare din zonă (situaţia internaţională şi contextul izbucnirii conflictului, criza orientală, Comitetul Revoluţionar Bulgar declară răscoala, la frontierele României, se masează importante trupe otomane la Dunăre și rusești la Prut și pe granița basarabeană, măsuri militare luate în Romania-creerea primului Corp de Observație din R. 4 Inf. de Linie, B. 2 Vânători, B. 2/R. 1 Dorobanți, Esc. Mehedinți, Esc. Doj și Esc. Mixt Romanați și Olt din R. 1 Călărași, Bat. 1/R. 1 Art. (3750 trupă, 503 cai, 6 piese artilerie), așezat în zona loc. Gruia, la vărsarea Timokului în Dunăre (15/27 iun. 1876 – 31 oct./12 noi. 1876)
– Prezentare practică (elemente specifice reconstituirii secvenţelor de luptă specifice Razboiului de Indepenedenţă, prezentare elementele legate de scenariul acţiuni, construirea redutelor şi rolul fiecari părţi implicate în viitoarea reconstituire. Au fost subliniate aspecte referitoare la etapele atacului redutei, modul de înaintare a trupelor si de asemenea elementele de siguranţă cu privire la elementele de pirotehnie.
Următoarea etapă a seminarului a constat în prezentarea uniformelor specifice Armatei Romane utilizate în timpul Razboiului de Independenţa, urmărindu-se în principiu elementele definitorii legate de aspect precum şi elementele de componenta. Au fost prezentate şi gradele fiecarui tip de Arma, exemplificate prin imagini proiectate precum şi infromaţii privind tipurile de Decoraţii existente la acea vreme precum şi evoluţia lor în timp.
prezentarea elementelor de artilerie;
-prezentarea armamentului uşor, arme de foc/puşti , revolvere
-prezentarea săbiilor şi tipul baionetelor utilizate
-sublinierea apariţiei cazmalei LINEMAN si importanţă crucială în protejarea infanterişitilor
Copii au intrat în contact direct cu armele autentice, reprezentative pentru perioada respectivă, cu mostre de armament şi echipamente utilizate de soldaţi.