Patronatul Local al Întreprinderile Mici și Mijlocii PLIMM Calafat a organizat pe 25 septembrie 2018, o conferință de presă de deschidere în cadrul proiectului „Amintiți-vă de război, apreciați libertatea” finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria.
Acest eveniment a avut loc în sala de ședințe a Casei Culturale Calafat și a fost adresat mass-media, părților interesate locale și beneficiarilor proiectului.
Membrii echipei prezenți la întâlnire au fost din partea Beneficiarul Lider, Agenția pentru Dezvoltare Regională și Centrul de Afaceri (ARDBC) Vidin , domnul Eftim Stefanov – președinte și doamna Petya Voyceva –coordonator de proiect.
De la Beneficiarul 2, Patronatul Local a Întreprinderile Mici și Mijlocii (PLIMM ) Calafat a participat domnul Ionel Dumitrescu – președinte, domnul Alin Dumbrăvea – coordonator de proiect și doamna Marilena Baciu-contabil.
Ordinea de zi a reuniunii a fost următoarea:
La punctul unu de pe ordinea de zi, domnul Ionel Dumitrescu, președintele Patronatului Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Calafat a avut discursul de bun venit, continuand apoi cu prezentarea reprezentantiilor Liderului de proiect (ARDBC Vidin),reprezentantilor mass-media, precum și pe ceilalți participanți la conferința de presă. În acest moment al întâlnirii, fiecare reprezentant al beneficiarilor proiectului și-a prezentat rolul în proiect.
În conformitate cu punctul doi din ordinea de zi, domnul Alin Dumbrăvea a făcut o prezentare a proiectului, incluzând obiectivele, scopul proiectului, grupurile țintă din zona transfrontalieră, rezultatele așteptate ale proiectului și, de asemenea o descriere a activităților proiectului atat din Romania cat si din Bulgaria.
A fost subliniată importanța dezvoltării acestui tip de proiect în zona transfrontalieră, proiect ce are ca scop crearea și promovarea unui produs turistic reprezentativ pentru zona transfrontalieră Calafat – Vidin, prin aducerea la viață a atmosferei istrorice de epocă din 1877-1878 prin reconstituirea unor secvenţe de luptă/de război, precum și inaugurarea unui eveniment unic „Calafat și Vidin în perioada 1877-1878”, cu rezonanță transfrontalieră. O altă provocare majoră este implicarea elevilor tineri în reconstrucția acestei bătălii prin antrenamentele militare, punându-i în contact direct cu o ținută militară și viața de zi cu zi militară pentru epoca istorică corespunzătoare.
Dl Evtim Stefanov a sublinita impactul acestui proiect în zona transfrontalieră, prin atmosferă istorică de epocă, creată prin articole originale/uniforme militare și echipamente fabricate, inclusiv arme originale și replici de arme cu foc, în concordanță cu elementele istorice originale, pentru perioada comemorată.
După prezentarea proiectului, domnul Ionel Dumitrescu și domnul Alin Dumbravea au răspuns întrebărilor participanților la conferința de presă.