Proiect “Amintiți-vă de război, apreciați-vă libertatea”
Cod proiect: ROBG-449, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria. Axa prioritarã nr.2: „O regiune verde”, Obiectivul specific 2.1 :” Îmbunătăţirea utilizării durabile a resurselor şi a patrimoniului natural şi cultural
Beneficiar lider (BL): Agenția pentru Dezvoltare Regională și Centrul de Afaceri din Vidin (ARDBC Vidin)
Beneficiar 2 (B2): Patronatul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii PLIMM “Calafat”
Importanţa evenimentelor istorice care au avut loc în spaţiul geografic Calafat în perioada Războiului de Independenţă din 1877-1878, pentru România, necesitatea valorificării acestor măreţe fapte – ne dau şansa să le transformăm într-un element de plusvaloare pentru zona Olteniei.
Obiectivul principal al proiectului va construi și promova un produs turistic reprezentativ pentru zona transfrontalieră Calafat – Vidin prin comemorarea Războiului de Independenţă din 1877-1878, inaugurarea unui eveniment unic, „Calafat și Vidin în perioada 1877-1878". De asemenea proiectul îşi propune creerea atmosferei epocii istorice prin uniforme originale, dar şi uniforme confecţionate manual, inclusiv replici de arme și arme originale, similare cu obiectele istorice din perioada comemorată
Activitatea 1:
Organizarea a 6 Atelire de lucru cu tema militară :
Se vor organiza 3 evenimente în Bulgaria la Belogradchik şi 3 în România la Calafat, Corabia şi Dr. Tr. Severin. La fiecare eveniment vor participa câte 60 de elevi voluntari (30 RO si 30 BG) .
Atelierele vor avea următoarele teme:
– prezentarea teoretică (prelegere) a cauzelor și aspectelor pregătirii pentru operațiunile militare din zonă.
– prezentarea practică cu implicare directă a copiilor, având ca scop atragerea voluntarilor locali ce vor fi instruiți ulterior în „spiritul epocii”. Membrii Asociației „Tradiţii Ostăşești” vor face prezentări ale uniformelor specifice perioadei, aramelor si a echipamentelor militare ale vremii.
Această activitate are rolul de a spori gradul de conștientizare în liceele din Calafat, Corabia, Drobeta Turnu-Severin și Vidin, cu scopul de a promova regiunea prin reconstituirea evenimentului unic „Calafat și Vidin la 1877-1878". Un alt obiectiv al acestei activități este selectarea grupului de elevi care va fi implicat în reconstituirea bătăliei, alături de membrii Asociației „Tradiţii Ostăşești” din România și de membrii Asociației „Traditsia" din Bulgaria, participanti ce vor fi instruiți mai târziu în cadrul antrenamentelor militare .
Activitatea 2:
Organizarea a 2 Ateliere de lucru, a câte 40 participanţi (20 de români şi 20 de bulgari) (2 zile şi 1 noapte/eveniment), unul in Calafat și unul la Vidin, la care vor participa reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai administrației regionale, reprezentanți ai serviciilor militare, reprezentanți ai muzeelor și alte instituții
Activitatea intenționează să evidențieze potențialul istoric al regiunii, neexploatat la valoarea sa reală, bazat pe existența multor monumente ridicate în onoarea eroilor căzuți în 1877-1878, pe ambele maluri ale Dunării, monumente care nu sunt incluse și promovate în niciun produs turistic transfrontalier. De asemenea, activitatea are rolul de a atrage reprezentanții APL, reprezentanți ai muzeelor și ONG-urilor în vederea promovării și dezvoltării patrimoniului cultural intangibil, în principal prin evenimente culturale cu dimensiune transfrontalieră
Activitatea 3:
Desfăşurarea a 6 training-uri militare adresate tinerilor (3 în România în Calafat, Drobeta- Turnu Severin și Corabia și 3 în Bulgaria în municipiul Belogradchik) a cate 30 participanţi (15 bg si 15 romani) 2 zile şi 1 noapte/eveniment. Participanții la cursurile militare vor fi selectați la ateliere de conștientizare din rândul voluntarilor interesați să participe la marele eveniment din cadrul proiectului. La aceste evenimente, vor fi invitați şi reprezentanți ai cadrelor didactice din licee, reprezentanți ai municipalităților din Calafat și Vidin, reprezentanți ai entităților militare, mass-media locală .
Cursurile vor fi sustinute de doi experți: experți în pregătirea militară și experți în pregătirea istorică și vor avea următoarele teme principale:
Reconstrucția secvenţelor de luptă se va face cu servicii de asistență tehnică de specialitate, inclusiv prin utilizarea tunurilor, arme cu gloanţe oarbe, fum, explozii etc.
În afară de directorul de producție/regizor, pentru suportul tehnic vor fi responsabili și alți doi experți: expertul în pirotehnie și expertul în armament.
Acest tip de exerciţiu va fi organizat pentru a dezvolta abilităţile participanților pentru unele acţiuni necesare reconstrucției luptelor de la Calafat și Vidin.
Activitatea urmărește pregătirea elevilor pentru a participa activ la reconstituirea secvenţelor de luptă din Războiului de Independență 1877-1878, pentru promovarea identității istorice a zonei Calafat-Vidin și promovarea profesiei militare în rândul tinerilor.
Activitatea 4:
Organizarea a două evenimente a cate 3 zile fiecare (în Calafat și Vidin) – „Calafat și Vidin în perioada 1877-1878" – pentru a promova specificul istoric al zonei și pentru a crea un produs turistic cu rezonanță internațională, luând în considerare posibilitatea de a dezvolta acest eveniment în regiunea Dunări. La eveniment vor participa 90 de tineri români şi 90 de tineri bulgari, antrenaţi în training-urile militare, la care se vor adăuga voluntari locali, precum şi reprezentanţii Tradiţii Ostăşeşti din România şi reprezentanţii Traditsia din Bulgaria.
Locatia evenimentului a fost stabilită în zona Monumentului Independenţei de la 1877-1878 ridicat în cinstea eroilor la Calafat, iar la Vidin locaţia a fost stabilită în jurul cetăţii Baba-Vida.
În prima zi :
A doua zi:
A treia zi:
Asa cum s-a precizat în proiect , va fi desemnat un prestator de servicii privind organizarea tehnică a evenimentului, organizare ce va cuprinde :
Spaţiul destinat desfăşurări evenimentului va fi amenajat conform adevărului istoric de la acea perioadă, cu redute ridicate din pământ şi garduri împletite din nuiele, şanţuri străjuite de saci de pământ, corturi de companie în spatele liniei de atac, accesul publicului larg fiind asigurat în exteriorul zonei în punctele de vizibilitate maximă, dotate cu tribune .
Pentru realizarea evenimentelor se vor achiziţiona Uniforme militare româneşti (Vânătorii pedeştrii 10 buc, Ifanterie linie 20 buc, Soldat Artilerie 20 buc, Dorobanţi 25 buc, Soldat marină 15 buc), Uniforme ruseşti (45 buc) si Uniforme turceşti (45 buc) , Bocanci (65 buc), Opinci (25buc), Săbii (180buc) şi Arme de foc/puşti (180 buc) toate cu caracteristicile istorice de la acea vreme.
Pentru a da proiectului însemnătatea cuvenită au fost prevăzute o serie de elemente de publicitate defeinite astfel:
– Realizarea a 6 conferinţe de presă, 3 la Calafat și 3 la Vidin – 1 pentru deschiderea proiectului, 1 pentru anunțarea evenimentului „Calafat și Vidin în perioada 1877-1878" și 1 pentru închiderea proiectului și raportarea rezultatele finale către public).
– Dezvoltarea unui site trilingual în engleză, română și bulgară și organizarea unei pagini Facebook și a unui grup facebook pentru asigurarea comunicarii în rândul participanților la activități; – Realizarea unui film DVD a 50 de minute privind reconstruirea evenimentului „Calafat și Vidin în perioada 1877-1878" și în general, pentru istoria și monumentele din perioada respectivă.
– Dezvoltarea de broșuri și pliante pentru promovarea proiectului;
– Difuzarea e-mailurilor gratuite cu comunicate de presă înainte și după fiecare activitate de proiect – 10 comunicate de presă.
– Realizarea a 200 de plachete comemorative ce vor fi distribuite participanților și părților interesate, selectate la reconstruirea evenimentului „Calafat și Vidin în perioada 1877-1878"
În speranţa că prezenta provocare va trezi interesul Dumneavoastră şi va fi luat în considerare pe viitor pentru o conlucrare în vederea producerii unui eveniment cu importanţă covârşitoare pentru zona, vă invităm să cinstim împreună memoria eroilor căzuti la datorie în Războiul de Independenţă, să stimulăm sentimentele de patriotism şi de mândrie naţională ale tinerilor, ale populaţiei noastre.