Patronatul Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PLIMM) Calafat în parteneriat cu Asociaţia Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Calafat” și Consiliul Județean Craiova/Dolj au organizat, ca etapă a sustenabilității proiectului: „Amintiți-vă de război, apreciați-vă libertatea” :
„Reconstituirea Războiului de Independență al României 1877-1878” în perioada: 8 și 9 mai 2022, în zona Centrului Civic și a Monumentului de Independență Calafat.
Am plecat de la necesitatea imperioasă de a ridica această sărbătoare națională pe podiumul propriu-zis în locul din care a plecat – Calafat, pentru a determina înțelegerea semnificației acestui punct de cotitură în istoria țării, care a stat la baza României de astăzi. Independența națională a unui stat este poate cea mai semnificativă dată din întreaga istorie a națiunii respective!
La „Reconstituirea Războiului de Independență 1877-1878” organizată la Calafat au fost implicați direct: elevii Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova, tineri din Calafat și localități învecinate, copii din Vidin/Bg, Asociația Tradiții Ostașeşti din „București”, Asociația Națională a Colecționarilor de Arme și Asociația „Bdintsi” Vidin.
Toți cei 140 de participanți direcți, au beneficiat pe parcursul a două zile de sprijinul echipei de antrenori alcătuită din domnul Claudiu Vulpan și Mihai Cotei reprezentanţi din Asociația Tradiții Ostășeşti din „București”, alături de Președintele Asociației Bdintsi din Sofia-Gheorghi Marinov, experți în Reconstrucții Istorice și colecționari de arme vechi, ei având o experiență remarcabilă în organizarea reconstituirilor istorice. Evenimentul a fost desfășurat după un scenariu conceput de reprezentanții Asociației Tradiția Ostăşeşti „București” și echipa de proiect. Provocarea majoră a constituit-o implicarea tinerilor elevi în reconstrucția acestei bătălii prin antrenamentele militare, punându-i în contact direct cu un ţinuta militară de epocă şi viaţa cazonă de zi cu zi pentru epoca istorica comemorată.
Echipa de proiect în parteneriat cu Autorităţile Locale a pregătit în zilele anterioare locul de desfăşurare al reconstituirii conform scenelor de lupte, a fost creată o tabară militară (corturi, focuri de campanie, loc pentru cai) şi de asemenea au fost construite 3 redute turceşti şi un simbolic pod peste Dunăre.
În prima zi a evenimentului, după ce au primit echipamentele (ținute militare, bocanci, replici de arme) elevii/participanții au fost informați despre scenariul derulat pentru viitoarea luptă, informații privind unele aspecte ale strategiei militare utilizate în acea perioadă și apoi prin antrenament și-au îmbunătățit aptitudinile militare prin repetarea mișcărilor sub îndrumarea strictă a instructorilor militari Claudiu Vulpan, Mihai Cotei, Gheorghi Marinov și Baity Pera.
În seara primei zile a fost organizată o noapte tematică în Piața Centrală a orașului, participanții dând viață atmosferei boeme specifice perioadei de la 1877-1878 prin purtarea unor uniforme de ofițer, prin dansuri de societate și dansuri tradiționale, seara culminând cu parada torțelor.
A doua zi a început cu o întâlnire tehnică, antrenorul domnul Claudiu Vulpan, reprezentant al Asociației Tradiții Ostăşeşti : o scurtă descriere a următoarelor elemente ale programului de zi, care va include reconstituirea bătăliei . Elevii repetă scenariul care a inclus mișcarea trupelor, mânuirea armelor și tactici de atac. Fiecare participant a primit o sarcină și un rol diferit în reconstrucția bătăliei. În fiecare an, episodul „Marița” a fost pus în scenă în momentul de calm , înainte de atacul final, când tânăra româncă pe acordul unei piese muzicale cu tematică istorică vine în câmpul de luptă și oferă apă curate soldaților români și turci.
Actorii implicați în toate acele acțiuni au oferit acestui eveniment o contribuție mare și relevantă și siguranța copiilor în acțiune. Elementul final a constat în scena dedicată eliberării Vidinului de către Armata Română prin mai multe atacuri.
Am adăugat valoare prin construirea unui produs turistic transfrontalier, care să genereze valoare adăugată pentru comunitate, deschizând orizontul de creștere economică în zona transfrontalieră. Am reușit timp de 5 ediții să aducem acest eveniment la loc de cinste, să-l popularizăm în rândul studenților, asociațiilor profesionale (reconstituții de epocă), dar și în rândul locuitorilor județului Dolj, devenind astfel un eveniment independent care a atras atenția marilor trusturi de televiziune (Antena 1, Pro TV și TVR).