Patronatul Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Calafat a organizat în perioada 08-09 mai 2021, un eveniment istoric Reconstrucția Războiului de Independență 1877-1878 în cadrul proiectului „Amintiți-vă de război, apreciați-vă libertatea” finanțat prin Programul Interreg V-A România-Bulgaria.
Evenimentul s-a desfășurat în zona Monumentului Războiului Independenței de la „1877-1878” și a fost condus de reprezentanții Asociației Tradiții Ostăşeşti „București” experți în organizarea reconstituirilor istorice. În prima zi a evenimentului participanții au primit echipamentele achiziționate în perioada de implementare a proiectului, iar după o întâlnire tehnică cu domnul Emil Boboescu Președintele Asociației Tradiții Ostăşeşti din „București” sunt introduși în atmosfera istorică cu explicații privind strategia militară folosită în perioada 1877-1878, de către Armata Română în Războiul de Independență. După această scurtă prezentare, elevii/participanţii merg la locul de reconstituire al luptei, care era deja pregătit de echipa de proiect cu sprijinul autorităților locale.
Elevii/participanții au fost implicați în schimbarea ideilor cu privire la scenariul luptei, au pus o serie de întrebări cu privire la unele aspecte ale strategiei militare utilizate în acea perioadă și, de asemenea și-au îmbunătățit abilitățile militare prin repetarea mișcărilor tactice sub îndrumarea strictă a instructorilor militari Claudiu Vulpan, Mihai Cotei şi Emil Boboescu.
După pauza de masă, repetiția a continuat cu noua etapă a scenariului cucerirea celei de-a doua redute „Grivita1” de către armata română și operațiunile militare legate de folosirea artileriei în strategia de atac. Reprezentantul furnizorului de pirotehnie, Alin Panduru a dat sfaturi copiilor cu privire la echipamentul pirotehnic și, de asemenea îi orientează în siguranță pe copii în câmpul de luptă . Toate mișcările și tacticile se repetă de mai multe ori.
A doua zi (09 MAI 2021) a început cu o expoziție de fotografie organizată în zona Monumentului Independenței, unde pe parcursul zilei publicul a avut posibilitatea de a vedea imagini cu scene memorabile legate de Războiul de Independență.
Pe parcursul a mai bine de o oră și jumătate au fost instruiți și au repetat toate tehnicile învățate în aceste două zile. Participanții au pus în scenă toate acțiunile de luptă și au continuat să exerseze mișcările și acțiunile scenariului, inclusiv partea cu „Episodul Marita”.
Reconstrucția bătăliei – reconstituirea a început cu cucerirea primei redute turcești de către Armata Română și operațiunile militare legate de strategia de artilerie utilizată.
Participanții manipulând tunurile în câmpul de luptă evitând efectele impactului la sol au traversat podul de peste Dunăre construit simbolic și apoi au cucerit pozițiile turceşti.
Episodul “Mariţa’’ intră înscenă în momentul de calm, înainte de atacul final, când tânăra româncă pe acordul unei piese muzicale cu tematică istorică vine în câmpul de luptă și oferă apă curate soldaților români și turci.
Evenimentul a continuat cu faza bătăliei legată de cucerirea următoarei redute și capitularea turceasc, precum și predarea sabiei în fața reprezentantului Armatei Române. La eveniment s-au folosit materiale pirotehnice (gloanțe oarbe, efecte de foc la gura armelor, efecte de impact la sol și, de asemenea mașini de fum) care au conferit bătăliei o imagine realistă. Publicul (în jur de 1500 de spectatori) a fost încântat de atmosfera de epocă creată de evenimentul istoric din Calafat ce a comemorat Razboiul de Independenţă de la 1877-1878, care astfel a devenit un produs turistic reprezentativ pentru zona transfrontalieră Calafat – Vidin.